Koiran ja kissan suolistovaivat
Olen kuullut usein sanottavan "jos saisin jotakin poistaa, niin poistaisin koirien ja kissojen suolisto-ongelmat". Itse en ole lainkaan tätä mieltä. Oma toiveeni kuuluisi ennemminkin: "jos saisin jotakin poistaa, poistaisin teollisen kuivamuonan". Kuivamuona on yksi suurimpia aiheuttajia ja taustasyitä suolisto-ongelmien taustalla. Niin pitkään, kuin koiralle tai kissalle syötetään teollista muonaa, ei oikeaa ja pysyvää ratkaisua suolisto-ongelmiin saada. Tässä artikkelissa kerron tarkemmin miksi väitän näin.
Tyypillisimmät suolisto-oireet
Alla on lueteltu tyypillisimpiä oireita, jotka voivat kertoa suolisto-ongelmista. Oireet voivat olla kuitenkin hyvin moninaisia, joillain voi esiintyä vain yksi tai kaksi oiretta, kun taas jollain toisella voi olla kaikki mahdolliset oireet. Alla luetellut asiat pätevät myös moneen muuhunkin sairauteen tai terveyshaasteeseen, joten pelkkien oireiden tuijottamisen sijasta täytyy katsoa kokonaisuutta ja huomioida myös muita elämän osa-alueita.
- ruokahalun muutokset; huono ruokahalu tai jatkuva nälkä
- jatkuva/toistuva/ajoittainen ripuli, löysävatsaisuus ja/tai ummetus
- epänormaali uloste (esim. väri, limaisuus, haju, verta ulosteessa), suuret ulostemäärät ja monet ulostuskerrat/pvä
- ilmavaivat
- suolisto pitää ääntä "lorisee, lirisee, murisee..."
- ruoka ei sula, ulosteen joukosta löytyy sulamatonta ruokaa
- närästys tai närästyksen tyyppinen oireilu
- oksentelu (ns. "tyhjää mahaa" tai sulamatonta ruokaa)
- ruohon maaninen syöminen
- ruoaksi kelpaamattoman aineksen, kuten: mullan, maan, betonin, keppien syöminen
- oman, toisten koirien tai muiden eläinlajien ulosteiden syöminen
- alipaino, laihtuminen, heikko lihaksisto
- lisääntynyt veden juominen
- kiilloton/huono/hilseilevä turkki
- epämääräistö kipuilua tai vatsan alue vaikuttaa kipeältä, eläin ei esim. pidä vatsaan koskemisesta, varsinkaan syönnin jälkeen
- ruoan jälkeinen "hepuli"
- venyttely syömisen jälkeen
- käytöshaasteet
Uskalla siis tarkastella lemmikin elämää kokonaisuutena ja miettiä myös koko ruoansulatuskanavaa ja sen toimintaa. Usein tuijotamme suolisto-ongelmissa vain suolistoa, vaikka haaste voikin olla esim. mahan puolella, maksan tai haiman toiminnassa, kroonisessa stressissä tai kaikissa näissä.
Mistä suolisto-oireet kertovat?
Syy suolisto-ongelmien taustalla tulisi aina selvittää. Yleisimmin näkemämme oire suolisto-ongelmista on ripuli. Viimeistään tässä vaiheessa tulisi pysähtyä ja miettiä mistä ripuli kertoo? Miksi lemmikilläni on ripulia? Ripuli (tai joku muu edellä mainittu asia) on aina oire jostakin ja kun näkyviä oireita ilmenee, on elimistössä ollut jo kauan aikaa meneillään erilaisia reaktioita epäsopivaa ruokavaliota kohtaan. Jos näihin näkyville tuleviin oireisiin ei puututa viimeistään tässä vaiheessa, alkaa elimistön rappeutuminen ja sitä seuraa lopulta sairastuminen. Jos ruokintaa ei muuteta, ei voida muuttaa terveydentilaakaan ja poistaa juurisyitä oireiden tai sairauksien taustalla. Ruokavalio on yksi tärkeimmistä hoitokeinoista suolisto-ongelmissa!
Yleisin syy suolisto-oireiden taustalla on epäsopiva ruokavalio. Ja tämä epäsopiva ruokavalio on teollisesti valmistetut lemmikkien kuiva- ja märkäruoat. Raaka ruoka, kuten liha, sisäelimet, luut ja kananmunat ovat biologisesti oikeaoppista ravintoa koirillemme ja kissoillemme ja siten elimistön parhaiten hyödynnettävässä ja tunnistettavassa muodossa.
Suolisto-oireiden taustalla voi myös olla esim. allergia/herkistyminen, liian nopeasti toteutettu ruokinnan muutos, stressi, kipu, vierasesine tai kasvain. Usein ajatellaan ja kuulee puhuttavan, että "nyt on liikkeellä suolistotulehduksia aiheuttavia pöpöjä". Hyvin harvoin kyse on kuitenkaan siitä, että lemmikit sairastuisivat bakteeriperäiseen suolistotulehdukseen. Jos näin on, niin silloin epäilisin sitä, että suolisto on jo valmiiksi huonossa kunnossa, suolistonukka on vaurioitunut, suolessa ilmenee liikaläpäisevyyttä, suolistossa vallitsee dysbioosi, eli mikrobiepätasapaino tai mahalaukun puolella on jotakin ongelmia, kuten liian hapoton maha tai mahahaavaumia.
Miksi kuivamuona aiheuttaa ruoansulatusongelmia?
Tiivistetysti: elimistö ei tunnista pitkälle prosessoitua ruokaa ja sen ainesosia ja siten pysty hyödyntämään sitä kuten kuuluisi.
Teollinen muona sisältää paljon keinotekoisia, halpoja ja heikkolaatuisia vitamiineja- ja kivennäisaineita, joita elimistön on vaikeuksia tunnistaa ja siten myös niiden imeytyminen ja hyväksikäyttö on huonoa. Muona sisältää aina vähintään säilöntäaineita, usein myös maku- ja väriaineita, nämä eivät tee kenellekään hyvää ja aiheuttavat vain turhaa kuormaa elimistölle.
Tuore liha on aivan eri asia, kuin esim. kuivamuonissa käytetty lihajauho. Lihajauho on hyvin pitkälle teollisesti prosessoitua. Käytännössä lihasta ei ole enää mitään jäljellä. Kypsennetyn, saati teollisesti tuotetun lihajauhon sulavuus on huonompi, kuin raa'an lihan. Jos sulavuus on huono, ei ravinnossa ole niin paljon käyttökelpoisia ravintoaineitakaan.
Jos ruoka ei sula kunnolla, kulkeutuvat vaillinaisesti pilkkoutuneet proteiinipartikkelit liian suurina "palasina" ruoansulatuskanavassa eteenpäin kohti paksusuolta. Siellä nämä liian isot proteiinipartikkelit aiheuttavat mm. haitallisten mikrobien lisääntymistä.
Kuivamuonissa myös käytettyjen rasvojen laatu on usein huono, ne eivät ole eläinperäisiä ja hapettuvat helposti ja aiheuttavat siten tulehdustiloja elimistöön.
Koira tai kissa ei tarvitse hiilihydraatteja yhtään mihinkään. Hiilihydraateissa ei ole mitään sellaista mitä nämä eläimet tarvitsisivat tai eivät saisi sitä monipuolisesta raakaruoasta. Tärkkelys sisältää paljon tyhjää energiaa, joka altistaa lihomiselle sekä kuormittaa ja rasittaa ruoansulatuselimistöä aivan turhaan. Hiilihydraatit eivät pidä nälkää ja aiheuttavat verensokerin heittelyä, mikä voi näkyä mm. jatkuvana nälkänä, levottomuutena ja käyttäytymisen haasteina.
Raakaruoan vaikutukset suoliston hyvinvointiin
Raakaruoka itsessään sisältää paljon hyviä mikrobeja ja ruoansulatusentsyymejä, jotka edesauttavat ruoan pilkkomista, kuljettamista, sulattamista ja imeytymistä, eikä elimistön tarvitse "ponnistella" niin paljon, kun esim. ruoansulatusenstyymejä saadaa myös ruoasta.
Raakaruoka on tutkimusten mukaan kiistattomasti sulavin vaihtoehto, kypsentäminen heikentää aina sulavuutta. Moni eläinlääkäri edelleen virheellisesti suosittelee kypsentämään lihan -se EI paranna sulavuutta! Myös kuidun määrä heikentää sulavuutta. Sekin tiedetään, että ulosteen määrä väheni raakaruokaa syövillä koirilla, grammoissa mitattuna jopa puolet vähemmän ulostetta!
Alkalinen fosfataasi (AF) on entsyymi, jota esiintyy monissa kehon kudoksissa, erityisesti maksassa, sappinesteessä, suolistossa ja luustossa. Se osallistuu fosfaattiryhmien poistamiseen erilaisista molekyyleistä, mikä on tärkeää monille biologisille prosesseille, kuten ravinteiden imeytymiselle ja luuston kehitykselle. Tutkimuksissa on löydetty raakaruokaa syövien koirien ulosteesta suuremmat pitoisuudet alkalista fosfataasia, sekä tiettyjä vasta-aineita. Nämä tekijät voivat kertoa paremmasta immuunipuolustuksesta, ruoan sulavuudesta ja suoliston tasapainotilasta. Jos alkalinen fosfataasi ja nämä tietyt vasta-aineet vähenevät ulosteesta, pidetään sitä yhteytenä koirien kroonisiin suolistotulehduksiin.
Myös suoliston seinämä eheyttä on tutkittu. Kyseessä on toki ollut pieni otanta (4 koiraa), mutta minusta tämän tutkimuksen tulokset olivat silti merkittäviä! Suolen läpäisevyys oli selvästi suurempi kuivamuonaa syövillä koirilla verrattuna raakaruokaa syöviin. Tämä voisi siis viitata siihen, että suoliston suojakerros ja seinämän eheys paranevat raakaruokituilla koirilla.
Lukusuositus: "Alle 6 kk koiranpennun raakaruokinta saattaa vähentää tulehduksellisen suolistosairauden (IBD) riskiä myöhemmin." https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/terveempi-maailma/alle-kuusikuukautisen-koiranpennun-raakaruokinta-saattaa-vahentaa-tulehduksellisen-suolistosairauden-riskia-myohemmin
Monipuolisen mikrobiomin merkitys
Jokaisella lajilla on omanlainen mikrobisto, joka kehittyy jo sikiö- ja pentuaikana, mutta myös lajin sisällä on vaihtelua. Eniten mhb esiintyy paksunsuolen sisäpinnalla, mutta niitä on myös muualla ruoansulatuskanavassa. Mikrobiomi osallistuu mm. ruoan pilkkomiseen, ne auttavat hajottamaan rasvoja ja tuottamaan vitamiineja.
Hyvä ja MONIPUOLINEN bakteerikanta on terveyden ja vahvan vastustuskyvyn takana. Terveellä eläimellä on hyvin suuri määrä erilaisia bakteereja, joilla on suojaava vaikutus. Tutkimukset ovat osoittaneet, että raakaruoka lisäsi harvinaisten mikrobilajien määrää. On myös hyvä muistuttaa tässä vaiheessa, että koira on lajityypillisesti bakteerien syöjä, se siis tarvitsee bakteereja voidakseen hyvin. Teollinen muona, josta kaikki mikrobit yritetään tappaa, ei tästäkään näkökulmasta tue eläinten hyvinvointia.
Ruokinta ja käytöshaasteet kulkevat yleensä käsikädessä, sanotaankin osuvasti, että "tasapainoinen ruoka tyydyttää aivojen mielihyväkeskuksia". Suolistomikrobit osallistuvat mm. dopamiinin ja serotoniin tuottamiseen ja sitä kautta suoliston terveys heijastuu vahvasti myös käyttäytymiseen.
Voisikin sanoa, että mitä paremmin huolehdimme eläimestä sisältäpäin, eli sen mikrobistosta, sitä paremmin eläin voi myös ulospäin.
Suoliston kuntouttamisen kulmakivet
- mahdollisimman hyvin sulava ruoka = raakaruoka
- mahdollisimman kostea/nestepitoinen ruoka = raakaruoka
- kasviperäiset proteiinit pois (mm. pavut, herneet) = raakaruoka
- matala hiilihydraattipitoisuus = raakaruoka
- mahdollisimman puhdas, prosessoimaton ruoka, joka ei sisällä väri-, maku- ja säilöntäaineita = raakaruoka
- monipuolisen mikrobiomin tukeminen (probiootit, prebiootit, raakaruoka, ruoan tähteet)
- tarvittava määrä oikeanlaista ja sopivaa kuitua (eläinperäinen kuitu, chian siemenet, psyllium)
- luuliemi
- pieni määrä marjoja ruoan joukossa
- ravintoterapeutin kanssa yhteistyössä laadittu yksilöllinen suunnitelma mahdollisesti tarvittavien laadukkaiden erikoisravintolisien käytöstä
- lajityypillisten käyttäytymistarpeiden toteutumisesta huolehtiminen, virikkeet, stressin minimoiminen, käytöshaasteiden ja esim. eroahdistuksen selvittely ja hoito yhdessä eläintenkouluttajan kanssa
- sopivasti laadukasta liikuntaa, mielellään metsässä vapaana oleskelua
- riittävästi laadukasta lepoa ja unta
- tarvittaessa eliminaatiodieetti, jos epäillään allergioita tai herkistymistä
- tarvittaessa yhteistyössä ell kanssa akuuttien suolistotulehdusten hoito
- vältetään kaikkea ylimääräistä (mm. lääkkeet, lisäaineet, kemikaalit)
Tästä ehkä huomaatkin miten valtava vaikutus oikeanlaisella, puhtaalla ja ravinteikkaalla ruoalla on yhdistettynä mm. lajityypillisten käyttäytymistarpeiden toteutumisen huomioimiseen. Varsinainen lääkinnällinen hoito on hyvin pienessä roolissa ja itse asiassa esim. turhia antibioottikuureja tulisi välttää viimeiseen saakka, jos niille ei ole oikeasti perusteltua tarvetta.
Minusta on täysin normaalia, että koirat ja kissat reagoivat niille epäsopivaan, ei lajityypilliseen ruokavalioon mm. suolisto-oirein. Ihmettelen välillä, ettei suolisto-ongelmia ole enemmänkin. Entä jos näkisimmekin suolisto-oireet selkeänä signaalina siitä, että ruokintaa täytyy muuttaa ja tarjota jotain ihan muuta, kuin teollista papanaa? Entä jos kiittäisimme näitä oireita ja ajattelisimme, että ne näkyvät oireet ei ole se varsinainen ongelma, vaan se ruoka mitä syötämme?
Lähteet
Ravintoterapeutti®
- ja raakaruokintaohjaaja®
-koulutukset
Terveysopisto Saluksen kurssit
Mitä koiralle kuppiin? -Johanna Anturaniemi, Emmi Heikkinen, Päivi Ylikorpi
Mitä kissalle kuppiin? -Johanna Anturaniemi, Emmi Heikkinen, Päivi Ylikorpi
Johanna Anturaniemen luennot